SundhedKampagne

Hvilken alder har dine øjne?

Når du er i midten af fyrrene, kan din krop snildt vise sig at være adskillige år yngre. Det samme vidunder kommer du desværre næppe til at opleve med dine øjne.

Med alderen mister øjets linse sin smidighed, og det betyder, at du skal have avisen længere og længere væk for at se indholdet skarpt. Alderssyn rammer omkring de 40+. Og det rammer alle - uanset, hvor godt man passer på sig selv. Den gode nyhed er dog, at en god brille eller kontaktlinser nemt og hurtigt kan give dig dit unge syn tilbage.

Hvis du vil teste dit afstandssyn derhjemme, kan du downloade og printe denne lille øvelse.
Hæng arket op på væggen i øjenhøjde, og gå 4 meter (5 skridt) bagud.

Prøv, om du kan se, hvilken vej åbningen i cirklen peger. Husk den sidste linje, du kan se klart og skelne tydeligt.

Eye Age Test Skema OptikTeam

 

Resultater:

På hvilken linje kunne du ikke længere præcist se åbningen i cirklen? Den tilsvarende værdi beskriver din synsevne på afstand.

Synsevne 1,2 til 1,5:
Tillykke! Du har falkeøjne! Du bør dog alligevel jævnligt opsøge en optiker eller en øjenlæge for at få kontrolleret dit fremragende syn.

Synsevne 1,0:
Du behøver sandsynligvis ikke briller. Øjnene kan dog forandres over tid, og din synsevne kan blive forringet. Vi anbefaler derfor, at man bliver undersøgt en gang om året.

Synsevne 0,8:
Dette er grænsen for, hvornår det er sikkert at køre bil. Du skal fortsat få øjnene kontrolleret hos en øjenlæge eller en optiker! Husk på, at om natten eller i skarpt lys, er dit syn nedsat i forhold til om dagen.

Synsevne 0,4 til 0,6:
Din synsevne er tilsyneladende kraftigt nedsat. Vi anbefaler at du får en professionel undersøgelse af dine øjne hurtigst muligt! Du har behov for briller, især når du kører bil.